'.CHR(10); $title=stripslashes($_GET["title"]); $subtitle=stripslashes($_GET["subtitle"]); $windowtitle=stripslashes($_GET["windowtitle"]); $description=stripslashes($_GET["description"]); $keywords=stripslashes($_GET["keywords"]); if ($windowtitle=="") { $windowtitle=$title; } ?> <?php echo $windowtitle ?>

".$subtitle." "; } ?>

t2
Wind.dk - the site of lunacy


BGCOLOR=EEEEEE TEXT=000000 LINK=000066 VLINK=003366>
 
 
 
Wind.dk - the site of lunacy

".$subtitle." "; } ?>
[Printable version] [Send me a message] [SPIFF Search] [Background]
t2 - 日本語
 
 

Denne opskrift fik jeg sendt fra min mor da jeg havde brug for den en gang i 2001. Det er ikke kun hendes børn der mener det er den bedste ris à l'amande man kan få, og den er faktisk ret nem at lave, hvis bare man kan finde ingredienserne og begynder i god tid.

Den er her med alle kommentarer, kun redigeret let. Jeg vil kun tilføje - hvis nu en fra Osaka eller lignende skulle komme til at læse dette, altså ikke Maria vel, jeg går ud fra hun ved det - at den der finder den hele mandel i sin portion, får mandelgaven, normalt et eller andet småt som enhver kan have fornøjelse af. Det er derfor vigtigt at man ikke blot husker at putte den i, men at man husker at putte den i den skål som alle først er med til at tømme.

Risene er i øvrigt den type man i Danmark kalder grødris. Jeg ved egentlig ikke hvordan de præcist er i forhold til andre ris, men de har korte korn og de er billige. De var dog ikke billige den gang ris à l'amande blev opfundet, da var stort set alle ingredienserne dyre og det var en relativt luksuriøs ret. Jeg må prøve med japanske ris en dag, det vil være lettere hvis man ikke behøver købe ris specielt til ris à l'amanden.

Og dermed er resten i min mors ord, blot for at forvirre indleder hun med en version af opskriften, som man ikke skal følge.


Her kommer en afhandling om ris à l'amande. Første afdeling er, hvad der står hos frk. Jensen, som efter sigende var kokkepige på Amalienborg og desuden skrev en kogebog, som udkom i 1901, så den har jo ligefrem jubilæum i år; i 1953 kom det 35. oplag, som jeg har, og der er sikkert kommet flere siden da. Efter den kommer mine egne notater.

 • En rest risengrød eller grød, kogt af 100g ris og 3/4 l mælk
 • 50 g søde mandler
 • 3 - 5 blade gelatine efter grødens tykkelse
 • 1 spsk sherry
 • 1/4 stang vanille eller 2 vanilletabletter (det sidste er ikke nogen god idé)
 • 2 spsk melis
 • 2 1/2 dl piskefløde eller 250 g flødeskum (der var en gang, da man kunne købe færdigt flødeskum!)
 • Tillavningstid 1 time
 • Til 6 personer

Risengrøden blandes med groft hakkede eller stødte, søde mandler. Deri røres udblødt gelatine, smeltet i det vand, der hænger ved fra udblødningen, vanille, sukker og eventuelt sherry. Flødeskummet blandes forsigtigt i, og desserten anrettes i en skål eller på et fad. Den afkøles godt, inden den serveres med syltede jordbær eller kold hindbærsause. Hvis den anrettes på et fladt fad, kan man ovenpå den lægge halve, kogte æbler, pyntet med gelé i kærnehusets plads.

Det var så frk. Jensen. Min opskrift er til en portion, der er fire gange så stor, noget midt imellem er nok mest passende.

Ingredienser

 • 5 dl ris
 • 2 l mælk
 • 1 l vand
 • lidt salt
 • 200 g mandler
 • 12 blade gelatine (se dog bemærkning i sidste afsnit)
 • 4 spsk sherry / portvin
 • 1 stang vanille
 • 8 spsk sukker
 • 1 l piskefløde

Vejledning

Jeg koger risene i vandet først og lader det stå lidt; når alt vandet er suget op af risene, koger jeg det videre med mælken - der skal røres hele tiden, for brændt risengrød smager ikke godt - og når det er godt i kog, putter jeg gryden i min seng med dyne over; efter nogle timer eller en halv dag er den færdig.

Når den er helt kold, men ikke alt for kold af hensyn til gelatinen, som skal puttes i senere, blander jeg hakkede mandler, sherry, vanillefrøene, som skrabes ud af den flækkede stang, og sukker i grøden; jeg plejer at hakke mandlerne fint, for så synes jeg, at man smager dem bedst, d.v.s. at jeg kører dem igennem råkostkværnen med den skive, der har fine huller. (De første år brugte jeg min farmors mandelkværn, men en skønne dag ville den ikke mere, den skarpe kant i hullerne var slidt væk).

Når alt det er gjort, piskes fløden til skum og stilles til side til gelatinen er blandet i. Gelatinen behandles som der står på posen (går jeg ud fra); den smeltede gelatine skal afkøles lidt, før den hældes i, og må gerne blandes med lidt af risengrøden, før du hælder hele suppedasen i grøden og med det samme rører grundigt rundt, så gelatinen bliver blandet med al grøden så hurtigt som muligt. Derefter skal flødeskummet hurtigt røres i, et piskeris er vist nok det bedste til det. Og så hælder man hele herligheden op i nogle pæne skåle.

Jeg har somme tider lavet den uden gelatine, og det går udmærket, men jeg synes, at den virker lidt lettere med gelatine i, og den holder faconen bedre. Man kan evt. bruge lidt mindre gelatine. Men den tager ikke skade af, at spiseskeen til at måle sherry med er pænt stor.

Det der med jordbær og hindbær eller halve æbler lyder meget pænt, men jeg mener nu, at der skal kirsebærsovs til; det fik man, da jeg var barn! Det kan købes færdigt og plejer at være ganske udmærket, hvadenten man tager den fine Amareña Fabbri eller en ganske almindelig en fra Skælskør Frugtplantage el. lign.; det må du selv finde ud af.

Og husk så den hele mandel! Ellers bliver der vist ballade.

Det blev længere, end jeg regnede med, men jeg håber, at du forstår min beskrivelse; jeg ville nødig skrive en hel kogebog!

Jeg er pludselig kommet til at tænke på, at jeg skulle have skrevet til dig, at man ikke bør bruge gelatine i ris á l'amanden, hvis man vil fryse den (eller noget af den); så vil den blive underlig, når man tør den op igen. Og så slipper man for alt det besvær med gelatine; det punkt er vist det eneste i den opskrift, der kan gå galt.http://www.wind.dk/ copyright © 2008 by Ivar Wind Skovgaard

Valid HTML 4.0! http://www.wind.dk/ copyright © 2009 by Ivar Wind Skovgaard t2


 
 
Til toppen af siden

 http://www.wind.dk/ copyright © 2009 by Ivar Wind Skovgaard t2 not served by V'ger

<?php echo $eb_alt ?>
<?php echo $eb_alt ?>Valid HTML 4.0!